Návod na steak podľa storočného receptu:
Očistenú sviečkovicu pokrájame na pekne hrubé rezne, osolíme až tesne pre prípravou.
Rezne položíme na prehriatu, suchú plechovú platňu (môže byť aj palacinkáreň) a len tak bez masti , rezne opakovane otáčame. Dávame pozor aby sme mäso neprepichli, aby nevytiekla šťava.
Zatiaľ opekáme, kým nebudú všetky strany mäsa jemne sfarbené dohneda.
Zatiaľ zohrieme v trúbe železný hrniec, v druhom hrnci zohrejem dostatočné množstvo masti.
Očistíme a nadrobno pokrájame 2- 3 cibule. Cibuľu vložíme do suchého hrnca a zatiaľ miešame kým škvrčí .
Opečené mäso trocha okoreníme čiernym mletým korením , rad za radom úpoložíme na cibuľu a zalejem horúcou masťou.
Hrniec prikryjeme a vložíme na 10 – 15 minút .
Môžeme podávať so zemiakovou kašou.
[MouseOver_01]