Plnený kapustný list (salsa)

Potrebujeme:

k ryži:

  • 250 ml vody, soľ, 150 g suchej bielej ryže,

K plnke:

  • 6 kusov veľkých kapustných listov z kyslej kapusty, ktoré rozdelíme napoly
  • 500 g bravčové pliecko, 2 veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 kus vajíčko, soľ,  1 mokka lyžička  mletého, čierneho korenia,  1 mokka lyžička mletej rasce, 1 polievková lyžica červenej mletej papriky

Do hrnca:

  • 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 polievková lyžica mletej červenj papriky, 1 klobása, 200 g údeného bôčika, 600 g kyslej kapusty, 3 ks bobkový list, 500 ml vody.

Príprava:

  1. V hrnci dáme zovrieť 250 ml vody. Jemne osolíme a vložíme ryžu. Uvaríme pod pokrievkov.
  2. Kapustné listy pozdĺžne rozrežeme napoly tak. že strednú zhrubnutú časť vyrežeme.
  3. Kyslú kapustu prepláchneme studenou vodou ak je moc slaná alebo moc kyslá , a vodu povytláčame, nožom poprekrájame.
  4. Cibule pokrájame nadrobno, rozdelíme na dve časti.
  5. Zamiešame plnku:  mleté mäso, ryžu, vajíčko, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, rascu a lyžicu papriky. Dôkladne  spracujeme.
  6. Mokrou rukou vytvoríme z plnky malé valčeky a položíme na kapustný list. Zakrútime do listu, konce zahrnieme.
  7. Údené mäso a klobásu pokrájame na väčšie kúsky.
  8. V hrnci na oleji alebo masti  jemne opražíme cibuľu a cesnak. Asi po 5 minútach odložíme z ohňa a posypeme červenou paprikou.
  9.  Položíme do hrnca prvú polovicu pokrájanej kapusty, na to uložíme plnené kapustné listy, údené mäso, klobásy. Nakoniec druhú polovicu kapusty.
  10. Pridáme dva tri bobkové listya doplníme 1/2 litrom vody.
  11. Dovtedy varíme na malom plameni, kým mäso nezmäkne. Počas varenia nemiešame, nanajvýš pohýbeme trocha  hrncom.
  12. Najlepšie je, keď hotovú kapustu necháme 1-2 dni na chladnom mieste a pred podávaním zohrejeme v rúre.  V tomto prípade sa kapusta jemne  opraží, od čoho nadobudne výnimočnú chuť.
  13. Podávame so smotanou a čerstvým domácim chlebom.

 

Pozri aj:

 

 

 

  •  

 

 

  •