Potrebujeme:
k ryži:
- 250 ml vody, soľ, 150 g suchej bielej ryže,
K plnke:
- 6 kusov veľkých kapustných listov z kyslej kapusty, ktoré rozdelíme napoly
- 500 g bravčové pliecko, 2 veľké cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 kus vajíčko, soľ, 1 mokka lyžička mletého, čierneho korenia, 1 mokka lyžička mletej rasce, 1 polievková lyžica červenej mletej papriky
Do hrnca:
- 2 cibule, 1 strúčik cesnaku, 1 polievková lyžica mletej červenj papriky, 1 klobása, 200 g údeného bôčika, 600 g kyslej kapusty, 3 ks bobkový list, 500 ml vody.
Príprava:
- V hrnci dáme zovrieť 250 ml vody. Jemne osolíme a vložíme ryžu. Uvaríme pod pokrievkov.
- Kapustné listy pozdĺžne rozrežeme napoly tak. že strednú zhrubnutú časť vyrežeme.
- Kyslú kapustu prepláchneme studenou vodou ak je moc slaná alebo moc kyslá , a vodu povytláčame, nožom poprekrájame.
- Cibule pokrájame nadrobno, rozdelíme na dve časti.
- Zamiešame plnku: mleté mäso, ryžu, vajíčko, 1 strúčik cesnaku, soľ, korenie, rascu a lyžicu papriky. Dôkladne spracujeme.
- Mokrou rukou vytvoríme z plnky malé valčeky a položíme na kapustný list. Zakrútime do listu, konce zahrnieme.
- Údené mäso a klobásu pokrájame na väčšie kúsky.
- V hrnci na oleji alebo masti jemne opražíme cibuľu a cesnak. Asi po 5 minútach odložíme z ohňa a posypeme červenou paprikou.
- Položíme do hrnca prvú polovicu pokrájanej kapusty, na to uložíme plnené kapustné listy, údené mäso, klobásy. Nakoniec druhú polovicu kapusty.
- Pridáme dva tri bobkové listya doplníme 1/2 litrom vody.
- Dovtedy varíme na malom plameni, kým mäso nezmäkne. Počas varenia nemiešame, nanajvýš pohýbeme trocha hrncom.
- Najlepšie je, keď hotovú kapustu necháme 1-2 dni na chladnom mieste a pred podávaním zohrejeme v rúre. V tomto prípade sa kapusta jemne opraží, od čoho nadobudne výnimočnú chuť.
- Podávame so smotanou a čerstvým domácim chlebom.