Suroviny:
Na 5 kg jaterníc:
- 1 kg ryže
- 4 kg vnútornosti
- 10 dkg soli
- 2 dkg mleté čierne korenie
- 0,5 dkg mletej červenej papriky
- 0,25 kg cibule
- 1/2 hlávka cesnaku
- 9 g majoránky
- ostatné podľa chuti (ja si myslím hlavne majoránka)
Postup
Ryžu a pomleté vnútornosti premiešame , pridáme soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, majorán, cesnakovú šťavu (alebo vodu, v ktorej sme varili rozotrený cesnak) a všetko zalejeme troškou vývaru.
Nabíjame do hrubých, dobre umytých bravčových čriev, zbavených vnútorných tukových vrstiev. Pri plnení dbáme na to, aby črevá neboli naplnené do prasknutia, ale aby boli skôr polomäkké. Až varom sa zmenia na úhľadné a tuhé výrobky, ktoré budú rozvoniavať po celom dome.
Niekde črevá pri nabíjaní zaväzujú. Ešteže čo! Tá pravá jaternica musí mať na oboch koncoch tak trochu huncútsky vytŕčajúce drievko.
Jaternice zohrievame vo vývare asi pol hodiny. Ale pozor! Vývar nesmie byť nikdy teplejší ako 75oC. Po pol hodine ich z neho vyberiem, opláchneme a poukladáme na drevený podnos alebo dosku.
Dôležité:
chyba | dôsledok |
---|---|
veľa mäsa (viac ako 60 %) | moc suché |
moc uvarená ryža | po naplnení a prevarení vznikne blato |
nerobiť viac ako 10 kg | nikto už nechce jesť, málo trvácne |
dlho sa varí vo vode | rozpučia sa, alebo rozvaria a je z toho zase blato |
veľa korenín | ostré |