Ryžové jaternice podľa Štefana H.

Table of Contents

Suroviny:

Na 45 kg jaterníc:

  • 9 kg ryže
  • 30 kg vnútornosti?
  • hrsť soli
  • 100 g mleté čierne korenie (podľa chuti)
  • 5 balíkov mleté nové korenie
  • 4 kg cibule
  • 4 hlávka cesnaku
  • 8 balíkov  majoránky

Postup

  • Uvaríme vnútornosti., necháme vychladnúť.
  • Ryžu vložíme do plienky, urobíme ušká a zavesíme na varechu. Vložíme do kotla s vodou po vyvarenom mäse a necháme 20 minút variť. Ryžu po vložení do vody pomiešame, do jednej plienky dáme najviac 3 kg ryže.
  • Mäso preberieme a pomelieme, premiešame , pridáme soľ, mleté čierne korenie,  majorán, cesnakovú šťavu (alebo vodu, v ktorej sme varili rozotrený cesnak) a všetko zalejeme troškou vývaru.
  • Nabíjame do hrubých, dobre umytých bravčových čriev, zbavených vnútorných tukových vrstiev. Pri plnení dbáme na to, aby črevá neboli naplnené do prasknutia, ale aby boli skôr polomäkké. Až varom sa zmenia na úhľadné a tuhé výrobky, ktoré budú rozvoniavať po celom dome.
  • Jaternice zohrievame vo vývare asi pol hodiny. Ale pozor! Vývar nesmie byť nikdy teplejší ako 75oC. Po pol hodine ich z neho vyberieme, opláchneme a poukladáme na drevený podnos alebo dosku.